Festival Imaginácie opäť ponúkne fascinujúce divadlo

06.06.2013 Košice

Košice 6. júna (TASR) - Multižánrové predstavenia Imaginácie s prvkami cirkusu, divadla a akrobacie čakajú divákov budúci týždeň v zrekonštruovanom mestskom parku v Košiciach. Štvrtý ročník festivalu zaradený do programu Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013 zavíta aj do Prešova a prvýkrát do Levoče.
Témou tohtoročných Imaginácií, ktoré si v uplynulých rokoch získali tisíce priaznivcov, bude Stvorenie svet(l)a. Vďaka mystickému príbehu so stovkou slovenských a zahraničných umelcov ožije park a námestia "novým cirkusom". Diváci si vychutnajú vzdušnú a silovú akrobaciu, scénický tanec, choduliarov, ohnivé meče, výpravné kostýmy a masky, povrazochodca, videoprojekciu, či tieňové divadlo.
"Hlavný motív je stvorenie sveta a keďže svet by neexistoval bez svetla, tak celý príbeh sa bude odohrávať práve okolo svetla," uviedla dnes riaditeľka festivalu Ľuba Blaškovičová. V príbehu budú o svetlo zápasiť rôzne dobré i temné bytosti. Napokon Stvoriteľ stvorí človeka – muža a ženu, ktorí budú nositeľmi svetla.
V organizačne náročnom predstavení vystupujú napríklad cirkusová spoločnosť Les Philébulistes z Francúzska, nemecký povrazochodec Oliver Zimmermann, známy už z minulého ročníka, či japonský bábkar Noriuki Sawa.
Vzhľadom k špecifickým podmienkam budú predstavenia v každom meste rozdielne a jedinečné. V Košiciach sa uskutočnia 13.-15. júna, v Levoči na námestí 17. júna a v Prešove na Hlavnej ulici 19.-20. júna. Každé predstavenie začína o 21.00 h, vstup je bezplatný. Keďže divadlo na otvorenom priestranstve je závislé od počasia, organizátori veria, že bude priaznivé.
V košickom parku, kde v predstavení bude použitý aj obrovský žeriav, chcú umelci ukázať nové priestory. "Využijeme jazierko, novú fontánu, ale aj multifunkčné ihrisko, mostík i ďalšie priestory," priblížila organizátorka a režisérka Ľuba Blaškovičová.
Umelecký riaditeľ organizácie Košice 2013 Vladimír Beskid konštatoval, že Imaginácie patria ku kľúčovým podujatiam EHMK, pričom sú určené širokej verejnosti a všetkým vekovým kategóriám.
Tohtoročné Imaginácie venujú organizátori spomienke na herca a zakladateľa košického Staromestského divadla Petra Raševa, od ktorého úmrtia ubehne budúci týždeň päť rokov.
 

Vyberte región